Dzień dobry,
Mam problem przy analizie wymagań dla specjalistycznego sprzętu.
Chcę stworzyć kilka sztuk hamowni do testu silników o mocy do 100kW i sprzedać je do działów R&D firm zajmujących sie produkcją maszyn.
Hamownia będzie zawierała szafę sterowniczą zasilaną z 230 V oraz mój autorski sterownik z komunikacją przewodową z PC.
Analizowałem normy w zakresie stopnia IP, ochrony przeciwporażeniowej, EMC i wiele innych.
Muszę posługiwać się normami w celu np. doboru odstępów izolacyjnych, klasy izolacji, aby stworzyć urządzenie bezpieczne i działające.
Jednak każda z dyrektyw LVD, Maszynowa, EMC, RoHS ma wyłączenia w zakresie:
- LVD: „Specjalnie skonstruowany zestaw do przeprowadzania badań, przeznaczone wyłącznie do użytku w tym celu w jednostkach badawczo-rozwojowych”
- Maszynowa: "Maszyny zaprojektowane i wykonane specjalnie do celów badawczych, do doraźnego użytku w laboratoriach"
- EMC: "Specjalnie skonstruowany zestaw do przeprowadzania badań, przeznaczonych wyłącznie do użytku w tym celu w jednostkach badawczo-rozwojowych",
- RoHS: „Sprzęt specjalnie zaprojektowany do celów badawczo-rozwojowych, który jest udostępniany jedynie jako sprzęt do użytku profesjonalnego”.
Po researchu widzę, że inni producenci wystawiają na podobny sprzęt deklarację zgodności z wypisanymi normami na oślep np. dot. maszyn rolniczych lub sprzętu do samolotów.
Czy mogę uznać wyłączenia z dyrektyw jeśli sprzedaję podobny sprzęt z mojego portfolio? Czy sytuacja jest taka sama jeśli to sprzęt "customowy" przygotowany specjalnie dla konkretnego klienta profesjonalnego?
Prosimy Zaloguj lub Zarejestruj się się, aby dołączyć do rozmowy.
Szanowny BartkuP222, taki sprzęt jest definiowany jako sprzęt tworzony na potrzeby konkretnego projektu badawczo-rozwojowego, który jest używany tylko w tym jednym, określonym projekcie, a po nim nie będzie już użytkowany.
Pozwolę sobie przytoczyć komentarz z przewodnika do dyrektywy 2006/42/WE dotyczący akurat maszyn (ale zasada we wszystkich dyrektywach jest taka sama):
Wyłączenie przewidziane w art. 1 ust. 2 lit. h) zostało wprowadzone, ponieważ uznano, że nieracjonalne byłoby objęcie wymogami dyrektywy w sprawie maszyn sprzętu laboratoryjnego zaprojektowanego i wykonanego specjalnie na potrzeby konkretnych projektów badawczych. Dlatego też wyłączenie to nie ma zastosowania do maszyn zainstalowanych na stałe w laboratoriach, które mogą zostać wykorzystane do ogólnych celów badawczych, ani do maszyn zainstalowanych w laboratoriach do celów innych niż cele badawcze, na przykład do przeprowadzania badań. Wyłączenie ma zastosowanie tylko do sprzętu zaprojektowanego i wykonanego do tymczasowego wykorzystania w badaniach, czyli do sprzętu, który przestanie być używany po zakończeniu projektów badawczych, na potrzeby których został zaprojektowany i wykonany.
Dzień dobry,
Dzięuję za szybką odpowiedź.
Czyli rozumiem, że jeśli chcę sprzedawać hamownię z mojego portfolio to powyższe wyłączenie z dyrektyw nie obejmuje mojego przypadku.
Rozumiem też, że jeśli firma projektująca silniki zgłosi się do mnie o wykonanie specjalnej hamowni, na potrzeby testów silnika 80kW, jedynie w procesie projektowym dla tego silnika, to jest taki sprzęt wyłączony z dyrektyw?
bartekp222 napisał: Dzień dobry,
Czyli rozumiem, że jeśli chcę sprzedawać hamownię z mojego portfolio to powyższe wyłączenie z dyrektyw nie obejmuje mojego przypadku.
bartekp222 napisał: Dzień dobry,
Rozumiem też, że jeśli firma projektująca silniki zgłosi się do mnie o wykonanie specjalnej hamowni, na potrzeby testów silnika 80kW, jedynie w procesie projektowym dla tego silnika, to jest taki sprzęt wyłączony z dyrektyw?