Topic-icon Sprzęt dla jednostek badawczo-rozwojowych

Więcej
3 tygodni 6 dni temu #1048

Dzień dobry,

Mam problem przy analizie wymagań dla specjalistycznego sprzętu.
Chcę stworzyć kilka sztuk hamowni do testu silników o mocy do 100kW i sprzedać je do działów R&D firm zajmujących sie produkcją maszyn.
Hamownia będzie zawierała szafę sterowniczą zasilaną z 230 V oraz mój autorski sterownik z komunikacją przewodową z PC.

Analizowałem normy w zakresie stopnia IP, ochrony przeciwporażeniowej, EMC i wiele innych.
Muszę posługiwać się normami w celu np. doboru odstępów izolacyjnych, klasy izolacji, aby stworzyć urządzenie bezpieczne i działające.

Jednak każda z dyrektyw LVD, Maszynowa, EMC, RoHS ma wyłączenia w zakresie:
- LVD: „Specjalnie skonstruowany zestaw do przeprowadzania badań, przeznaczone wyłącznie do użytku w tym celu w jednostkach badawczo-rozwojowych”
- Maszynowa: "Maszyny zaprojektowane i wykonane specjalnie do celów badawczych, do doraźnego użytku w laboratoriach"
- EMC: "Specjalnie skonstruowany zestaw do przeprowadzania badań, przeznaczonych wyłącznie do użytku w tym celu w jednostkach badawczo-rozwojowych",
- RoHS: „Sprzęt specjalnie zaprojektowany do celów badawczo-rozwojowych, który jest udostępniany jedynie jako sprzęt do użytku profesjonalnego”.

Po researchu widzę, że inni producenci wystawiają na podobny sprzęt deklarację zgodności z wypisanymi normami na oślep np. dot. maszyn rolniczych lub sprzętu do samolotów.

Czy mogę uznać wyłączenia z dyrektyw jeśli sprzedaję podobny sprzęt z mojego portfolio? Czy sytuacja jest taka sama jeśli to sprzęt "customowy" przygotowany specjalnie dla konkretnego klienta profesjonalnego?

Prosimy Zaloguj lub Zarejestruj się się, aby dołączyć do rozmowy.

Więcej
3 tygodni 2 dni temu #1049

Szanowny BartkuP222, taki sprzęt jest definiowany jako sprzęt tworzony na potrzeby konkretnego projektu badawczo-rozwojowego, który jest używany tylko w tym jednym, określonym projekcie, a po nim nie będzie już użytkowany.

Pozwolę sobie przytoczyć komentarz z przewodnika do dyrektywy 2006/42/WE dotyczący akurat maszyn (ale zasada we wszystkich dyrektywach jest taka sama):

Wyłączenie przewidziane w art. 1 ust. 2 lit. h) zostało wprowadzone, ponieważ uznano, że nieracjonalne byłoby objęcie wymogami dyrektywy w sprawie maszyn sprzętu laboratoryjnego zaprojektowanego i wykonanego specjalnie na potrzeby konkretnych projektów badawczych. Dlatego też wyłączenie to nie ma zastosowania do maszyn zainstalowanych na stałe w laboratoriach, które mogą zostać wykorzystane do ogólnych celów badawczych, ani do maszyn zainstalowanych w laboratoriach do celów innych niż cele badawcze, na przykład do przeprowadzania badań. Wyłączenie ma zastosowanie tylko do sprzętu zaprojektowanego i wykonanego do tymczasowego wykorzystania w badaniach, czyli do sprzętu, który przestanie być używany po zakończeniu projektów badawczych, na potrzeby których został zaprojektowany i wykonany.

Najbliższe szkolenia - samodzielne nadanie znaku CE (1290PLN netto/os):
- Baterie 2023/1542 – 24.03.2025
- Maszyny MD 2006/42/WE – 25.03.2025
- Elektryczne LVD EMC RoHS II – 26.03.2025
- Zabawki TOYS 2009/48/WE – 27.03.2025
- Ogólne bezpieczeństwo GPSR 2023/988 - 28.03.2025
SZCZEGÓŁY

Więcej
2 tygodni 6 dni temu #1050

Dzień dobry,

Dzięuję za szybką odpowiedź.

Czyli rozumiem, że jeśli chcę sprzedawać hamownię z mojego portfolio to powyższe wyłączenie z dyrektyw nie obejmuje mojego przypadku.

Rozumiem też, że jeśli firma projektująca silniki zgłosi się do mnie o wykonanie specjalnej hamowni, na potrzeby testów silnika 80kW, jedynie w procesie projektowym dla tego silnika, to jest taki sprzęt wyłączony z dyrektyw?

Więcej
2 tygodni 4 dni temu #1051

bartekp222 napisał: Dzień dobry,
Czyli rozumiem, że jeśli chcę sprzedawać hamownię z mojego portfolio to powyższe wyłączenie z dyrektyw nie obejmuje mojego przypadku.

Tak, nie będzie miało ono zastosowania.

bartekp222 napisał: Dzień dobry,

Rozumiem też, że jeśli firma projektująca silniki zgłosi się do mnie o wykonanie specjalnej hamowni, na potrzeby testów silnika 80kW, jedynie w procesie projektowym dla tego silnika, to jest taki sprzęt wyłączony z dyrektyw?

Do tego jeszcze bym skorelował to z faktem, czy proces projektowania i testów silnika 80kW jest kategoryzowany jako badawczo-rozwojowy (tutaj zasady już ustala Ministerstwo Gospodarki). Nie każdy proces projektowania czy testów jest procesem badawczo-rozwojowym. Sugerowałbym skontaktować się z Ministerstwem Gospodarki i z nimi ustalić tą kwestię (Ministerstwo np. dysponuje listą jednostek badawczo-rozwojowych, co oznacza, że jakieś formalne wpisy na listę takich jednostek muszą być wykonywane, zapewne jakieś zasady w tej kwestii też obowiązują). Także tutaj na to pytanie ciężko mi będzie Panu odpowiedzieć, ale na pewno odpowiedzi szukałbym w Ministerstwie Gospodarki - po frazie JBR (jednostki badawczo-rozwojowe, CBR - centra badawczo-rozwojowe).

Najbliższe szkolenia - samodzielne nadanie znaku CE (1290PLN netto/os):
- Baterie 2023/1542 – 24.03.2025
- Maszyny MD 2006/42/WE – 25.03.2025
- Elektryczne LVD EMC RoHS II – 26.03.2025
- Zabawki TOYS 2009/48/WE – 27.03.2025
- Ogólne bezpieczeństwo GPSR 2023/988 - 28.03.2025
SZCZEGÓŁY

Moderatorzy: PPPaweł Piwowarczyk CERTIOS
Czas generowania strony: 0.132 s.